Venter enorme krav fra rundt 1.000 fornærmede

Antall ofre for terroren 22. juli kan komme opp i rundt 1.000. Anders Behring Breivik (32) kan trolig vente seg enorme erstatnings- og oppreisningskrav.

Foto: Scanpix
Politikk

- Hvis du har vært i en bygning som er forsøkt bombet sønder og sammen. Glass har singlet og takplatene ramlet ned. Da vil du nok føle at du har vært utsatt for drapsforsøk, og psyken din vil bære preg av det, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB på spørsmål hvilke krav ofrene har på oppreisning og eventuelt erstatning.Det er umulig å si nå hvor store økonomiske krav som vil bli rettet mot Anders Behring Breivik (32), men trolig vil de samlede kravene bli rekordstore når både erstatning for materielle og økonomiske tap regnes med i kravene om erstatning for tort og svie.- De som lurer på om de har status som fornærmet, skal ta kontakt, sa Kraby på en pressekonferanse mandag ettermiddag.Oslo politidistrikt oppretter nå et eget mottakssenter for registrering av personer som skal ha status som fornærmede etter terrorhandlingene i Oslo sentrum og på Utøya 22. juli. Personer som har hatt en nærhet til de to hendelsene må kontakte politiet for å få avklart sin juridiske status og hvilke rettigheter de har. Totalt kan det være snakk om opptil 1.000 fornærmede, ifølge Kraby.