Verden stålsetter seg for finanskrise

Børser over hele verden falt kraftig på første handelsdag etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet. - Vi må være forberedt på at uroen kan bli langvarig, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

Finansminister Sigbjørn Johnsen. Foto: Scanpix
Politikk

Oslo Børs stupte 5,65 prosent til 344,39 poeng. Mandag var den verste børsdagen på to år. Så nær som alle aksjer endte dagen i rødt. Selv Statoil, som kunne meddele om en stort oljefunn i Nordsjøen, falt i aksjeverdi med en milliard kroner i timen mandag.- Det var overraskende at fallet ble så kraftig. Jeg tror det investorene er bekymret over, er manglende vekst i økonomien. Det er vanskeligere for politikerne å gjøre noe med nå, og sånn sett er situasjonen vanskeligere enn den var under finanskrisen i 2008, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen til NTB.Frykt og panikkhandel la sitt tydelig preg på dagen. Det kraftige fallet følger etter sju dager med nedgang hvor Oslo Børs har tapt nesten 19 prosent.- Jeg tror vi er i nærheten av bunnen nå. Skal vi videre ned, tror jeg det blir kortvarig, sier aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea.Økende frykt for krise Flere eksperter frykter at verden står ved terskelen til en ny internasjonal finanskrise etter at den amerikanske statsgjelden ble nedgradert fra AAA til AA+ før helgen.- Nedgraderingen kan være en merkedag på veien mot en ny finanskrise. Men den kan ikke sammenlignes med Lehman Brothers-kollapsen i 2008, sier økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo til NTB.Han viser til at Lehmann Brothers-kollapsen kom fullstendig uventet, mens Standard & Poor's lenge har varslet en mulig nedgradering av amerikansk kredittverdighet.Mens politikerne i USA nå krangler om hvem som har skylda for at landets kredittverdighet ble nedgradert, sier Standard & Poor's at beslutningen ikke var politisk motivert. I en tale mandag kveld, erklærte president Barack Obama at USA alltid vil være et trippel-A-land. Han innrømmet at S&P har gitt politikerne hastverk med å rette opp i landets økonomiske problemer.- Det er ingen ting i veien med USAs betalingsevne, men vi har et budsjettunderskudd som vi må få bukt med, fastslo Obama.Sentralbanken dempet nedgangen De amerikanske børsene åpnet ikke uventet med fall etter nedgraderingen. Halvveis gjennom handelsdagen lå børsene ned rundt 3 prosent.Oslo ble sterkest påvirket av den internasjonale uroen, men i de øvrige nordiske landene ble det også registrert årsverste. Flere av de største børsene i Europa stengte ned godt over 4 prosent.Fallet i Europa ble etter alt å dømme dempet av løftet fra Den europeiske sentralbanken (ECB) om å kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland. Investorene i hardt rammede Spania og Italia lot først til å være beroliget av redningspakken, men børsene i Madrid og Milano endte likevel i minus med 2,4 prosent.Derimot var det gode nyheter for kriserammede Hellas. Norge holder ikke lenger tilbake EØS-midler til landet, kunne utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fortelle sin greske kollega Stavros Lambrinidis, som besøkte Norge mandag.- Norge godt rustet Finansminister Sigbjørn Johnsen er opptatt av at man nå må roe ned en opphetet situasjon, og unngå at markedene rives med av frykt. Statsgjeldsproblemene i Europa og nedgraderingen i USA betyr ikke nødvendigvis at det går mot finanskrise.- Vi er ikke der nå. En del land har en krevende statsfinansiell situasjon, men vi vet ikke om det kan utvikle seg til også å påvirke bankene, sier han.Norge vil stå godt rustet til å møte uroen, men heller ikke vi vil være upåvirket av det som skjer, mener finansministeren.- Norske banker og finansinstitusjoner er bedre forberedt i dag på en eventuell finanskrise enn vi var i november 2008. Men selv om norske banker i dag er lite eksponert i de landene som er mest utsatt, vil smitteeffekten alltid kunne være der, sier han (©NTB)