Blair var i møter med Gaddafi

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair var i møter med Muammar Gaddafi i forkant av løslatelsen av Lockerbie-bomberen Abdel Basset al-Megrahi.

Muammar Gaddafi. Foto: Scanpix
Politikk
The Sunday Telegraph skriver at avisa har fått tilgang til brev og e-post som viser at Tony Blair var i hemmelige møter med Muammar Gaddafi i juni 2008 og april 2009. Dokumentene skal ha blitt funnet i Tripoli etter at Gaddafi ble styrtet. Blairs pressetalsmann bekrefter på sin side at møtene fant sted, men hevder at det ikke var noe hemmelig eller upassende ved dem.- Tema for samtalene var først og fremst Afrika, ettersom Libya i en periode ledet Den afrikanske union, men også Midtøsten og hvordan Libya burde gå fram for å gjennomføre politiske reformer og bli åpnere, sier pressetalsmannen.Libyerne skal videre ha tatt opp Megrahis sak, men da skal Blair ifølge pressetalsmannen ha svart at dette var en sak for styresmaktene i Skottland, og ikke for den britiske regjeringen. Blair var statsminister i Storbritannia fra 1997 til 2007.Megrahi ble i 2001 dømt til livsvarig fengsel for terrorangrepet mot et Pan American-fly over Lockerbie i Skottland i 1988 hvor 270 mennesker mistet livet.I august 2009 ble han løslatt av samvittighetsgrunner fordi han led av kreft og skulle ha kort tid igjen å leve. Han er fortsatt i live.