Mandag fyller fristaden Christiania 40 år. Det feirer hippiebastionen i København ved å stifte et eierfond og samtidig notere seg selv på en symbolsk folkebørs.Etter flere år med harde forhandlinger inngikk Christiania i sommer en avtale med regjeringen om salg og leie av statens bygninger og grunn i den gamle Bådsmandsstrædes Kaserne til et fond opprettet av beboerne selv.Men christianittene trenger penger til kjøpet. Derfor vil de på fristadens 40-årsdag mandag utstede «folkeaksjer» som hvem som helst kan investere i. Målet er å sikre grunnkapital til det nye eierfondet.Som aksjeeier får man verken avkastning eller medbestemmelse i fristaden, kun et kunstferdig skjøte og, ifølge beboerne, god samvittighet.- Det er ikke en aksje i alminnelig forstand. I virkeligheten bør man se på det som en donasjon, forklarer Risenga Manghezi i Christianias økonomigruppe.Det er en sterkt forverret økonomisk byrde som får christianittene til å be om hjelp utenfra. Christianias nye eierfond skal betale 76 millioner danske kroner for kjøp av bygninger og grunn fra staten. I tillegg skal det betales 6 millioner kroner i året for leie av fredede bygninger som staten ikke kan selge.Fondsavtalen innebærer at christianittene vil måtte punge ut med et titall millioner kroner i året til renter og avdrag på lån og til leie, noe som kommer på toppen av utgiftene som beboerne allerede har til driften av Christiania. Frykten er at kostnaden skal bli så høy at de fattigste beboerne blir tvunget til å flytte.- Det blir et hardt press på vår økonomi. Men samtidig har mange av våre venner utenfor Christiania henvendt seg til oss og spurt om ikke de kan hjelpe, sier Risenga Manghezi til NTB.- Vi ville la dem gjøre dette på en morsom måte, og det er derfor vi nå utsteder folkeaksjer, sier han.Folkeaksjene blir lagt ut for salg mandag klokka 16, nokså nøyaktig 40 år etter at fristaden Christiania ble grunnlagt. (©NTB)