Datasammenbrudd hos ambulansene 22. juli

Ambulansene som gikk i skytteltrafikk mellom regjeringskvartalet og sykehusene 22. juli, måtte styres manuelt av AMK-sentralen på grunn av en datakollaps.

Regjeringskvartalet slik det fremsto like etter terrorbomben 22. juli 2011 - Foto: Scanpix
Politikk

Sentralen som styrte de 54 ambulansene som hentet skadde fra Regjeringskvartalet fikk etter en tid problemer med å motta statusmeldinger, sende kartmarkering og sende ut oppdrag til ambulanseenhetene elektronisk. De mistet også posisjonene til enhetene, skriver VG Nett.Opplysningene kommer fram i siste utgave av fagbladet Ambulanseforum, som omtaler datasystemene som vanligvis svært driftssikre. AMK måtte stole på radiosambandet i arbeidet med å styre en flåte der hver bil er utstyrt med topp moderne teknologi, skriver Ambulanseforum.- Det er uakseptabelt at IT-systemer faller ned. Vi går nå gjennom dette grundig, sier leder av Prehospitalt senter ved Oslo universitetssykehus, Arild Østergaard, som sier at dataproblemene ikke fikk konsekvenser for pasientbehandlingen.Dataproblemene fortsatte da ambulansene senere på dagen måtte settes inn etter massakren på Utøya.Sykehuspartner, som leverer IKT-løsningen til AMK-sentralen, beskriver hendelsene 22. juli som den største enkeltbelastningen på AMK-systemet noensinne. Datamengdene ble rett og slett for store til at systemet klarte å ta dem unna. (©NTB)

Nyheter
Politikk