Husker mobilene som lyste opp Utøya

Natt til 23. juli voktet rundt 40 politifolk de døde ungdommene på Utøya. Et av de sterkeste inntrykkene for politifolkene var alle mobiltelefonene som ringte, og som lyste opp øya.

Utøya. Foto: Scanpix
Politikk
- I ettertid er det inntrykk fra den natta som sitter igjen som det verste. Alle telefonene som ringte hele tida. Vi visste jo hvem det var som ringte i fortvilelse. Og at ingen kom til å svare, sier Geir Oustorp, daglig innsatsleder i Søndre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.Oustorp ankom til Utøya klokka 18.30 fredag 22. juli, like etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet. Hele natta voktet han og kollegene de avdøde.Selv om inntrykket var sterkt, understreker Oustorp at de pårørende selvfølgelig sitter igjen med tøffere påkjenninger enn politiet.Det var lenge usikkert om det var flere gjerningsmenn på Utøya, og søket pågikk til 23-tida. Et helikopter med varmesøkende kamera fløy rundt midnatt over øya. Først i 5-tida på morgenen den 23. juli, følte politiet seg første gang sikre på at det ikke var flere gjerningsmenn på Utøya.Massakren har satt sine tydelige spor i de to politidistriktene i Buskerud:- Det er sterke inntrykk som skal bearbeides. Alle har fått tett oppfølging, og vil få det i lang tid. Det har vært noen sykmeldinger i ettertid, men jeg tror alle nå er tilbake på jobb, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt.