Filantropen mener det er overhengende fare for en ny verdensomfattende økonomisk nedgangsperiode, lik den store depresjonen på 30-tallet, om ikke verdens ledere tar grep med en gang. Og det er på politikerne i Europa hovedansvaret hviler. Soros mener politikerne har mistet kontroll over situasjonen.legger Soros fram en oppskrift på hvordan styre unna en ny depresjon: Eurosonelandene må først bli enige om å opprette et felles finansdepartement. Samtidig må de viktigste bankene legges inn under kontroll av Den europeiske sentralbank (ECB) mot en midlertidig garanti og innsprøyting av kapital. ECB må gi bankene ordre om å opprettholde kredittlinjene og utestående lån.For det tredje må ECB la land som Italia og Spania hente inn nye penger til en svært lav rente.Dette vil ifølge Soros roe ned finansmarkedene og gi EU-lederne tid til å skape økonomisk vekst, noe han mener er helt avgjørende for at landene skal komme seg ut av gjeldskrisen.