Årsaken til at bankene kan komme til å sette opp boliglånsrentene, er at bankene må betale dyrt for å hente penger i det internasjonale pengemarkedet, noe som påvirker prisene på pengene norske banker imellom, skriver Bergens Tidende.- Bankene har ikke reagert ennå, men jeg vil anta at det kommer renteøkninger, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.Forskjellen mellom pengemarkedsrenten og styringsrenten har siden i sommer ligget på rundt 0,8-0,9 prosentpoeng. Det er imidlertid dobbelt så høyt som Norges Banks anslag ved forrige pengepolitiske rapport, noe som betyr at bankene må betale mer for å hente inn penger.NHH-professor Jan Tore Klovland sier konkurransesituasjonen bankene imellom kan være årsaken til at de fortsatt venter med å sette opp renta.- Det er et spill mellom bankene, og ingen ønsker å være førstemann til å sette opp renten. Men hvis det går ut over fortjenesten til bankene, vil det før eller siden komme en renteøkning, sier Klovland.Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tror også bankene kan bli presset til å sette opp boligrentene, men bare litt. Han tror uansett ikke det blir snakk om voldsomme økninger.- Tvert imot er det grunn til å tro at boliglånsrentene kommer til å bli lavere enn man så for seg for et halvt år siden, sier holden til NRK. (©NTB)