Taiwan ba i 2007 om å få kjøpe 66 jagerfly av typen F-16 C/D fra USA, til sterke protester fra Beijing.Taiwan har fra før 146 F-16-fly av eldre modell, men ønsker en nyere versjon som er utstyrt med mer moderne våpensystemer.Amerikanske myndigheter har utsatt beslutningen i det lengste, vel vitende om hvilke sterke reaksjoner et nytt jagerflysalg til Taiwan ville ha utløst hos det økonomisk stadig mektigere Kina.I januar i fjor kunngjorde Det hvite hus at det var inngått en avtale om salg av militært utstyr for drøyt 35 milliarder kroner til Taiwan. Avtalen innebar salg av amerikansk kamphelikoptre og Patriot-raketter, men ikke nye jagerfly.
Endelig nei
Kilder i Kongressen opplyser nå at det er besluttet å si endelig nei til Taiwans forespørsel om å kjøpe nye jagerfly, men at USA derimot er innstilt på å bidra til en viss oppgradering av F-16-flyene de alt har.Obama-administrasjonen skal ha orientert Kongressen om fredag, men noen offisiell kunngjøring har ikke kommet.- Vi fikk høre at det vil finne sted en oppgradering, men ikke noe salg, sier en kongresskilde.