Breiviks alternative terrormål

Anders Behring Breivik har i avhørt fortalt at han blant annet vurderte angrep på journalister, partihovedkvarterer, Slottet og atomreaktoren på Kjeller.

Publisert 19. nov. 2011 kl. 09.33
Oppdatert 19. nov. 2011 klokken 09.33
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 193 ord
Nærings- og handelsminister Trond Giskes kontor i sjette etasje i R4 i Regjeringskvartalet var blant lokalene som ble sterkt ramponert av bombeeksplosjonen fredag 22. juli. Foto: Nærings- og handelsdepartementet / Scanpix . Nærings- og handelsdepartementet

Ifølge innholdet i avhørene av terrorsiktede Anders Behring Breivik som Dagbladet har fått kjennskap til, skal han ha vurdert rundt 30 ulike terrormål i Norge og ti i utlandet.En av hovedplanene til Breivik skal ha vært å utløse én bilbombe ved SVs hovedkontor, én ved Blitzhuset i Pilestredet og én ved Dagsavisens kontorer på Hammersborg torg. Han skal ha planlagt å markere bilene med falske PST-kjennemerker laget på sin datamaskin og printet ut i Tsjekkia.Han skal ha også vurdert journalistenes SKUP-konferanse som et mål, og ramme dem han beskrev som «seniorjournalister» som han anser som politiske aktivister. Der skal han ha planlagt å utløse brannalarmen for å få journalistene ut og så utløse en bilbombe på utsiden med klinkekuler for å volde maksimal skade.NRK-huset på Marienlyst skulle, i stedet for Utøya, ha vært en alternativ «bonusoperasjon» i tillegg til bomben i regjeringskvartalet den 22. juli.Breivik skal også ha planlagt å kjøre inn en bombebil gjennom inngangen til Arbeiderpartiets hovedkontor, og skal ha målt bredden på inngangsdørene til dette formålet. I tillegg skal en bilbombe ved Slottet ha vært vurdert og senere en aksjon mot atomreaktoren på Kjeller som neste fase i hans «krig».