Konservative vant valget i Spania

Det konservative Folkepartiet PP har vunnet valget i Spania, viser en valgdagsmåling.

Publisert 21. nov. 2011 kl. 06.22
Oppdatert 21. nov. 2011 klokken 09.14
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 175 ord
Spania Foto:Scanpix Kallestad, Gorm

Partiet ser ut til å få 43,5 prosent av stemmene og regjeringsdyktig flertall i nasjonalforsamlingen i Madrid.Målingen fra den spanske rikskringkastingen TVE i 20-tiden søndag kveld viste at PP kan få mellom 181 og 185 av de 350 plassene i nasjonalforsamlingens andrekammer eller «underhus». Sosialistpartiet PSOE lå an til mellom 115 og 119 plasser.Dermed tydet alt på at Spania går mot et regjeringsskifte, der PPs leder, 56 år gamle Mariano Rajoy, blir ny statsminister. Mange velgere er skuffet over sosialistene, som får ansvaret for de store økonomiske problemene landet sliter med.Hvis valgutfallet blir slik det så ut til søndag kveld, blir Spania det femte av landene i eurosonen som bytter regjering i år. Fra før av har Irland, Portugal, Hellas og Italia - som i likhet med Spania bruker EUs felles valuta euroen - skiftet ut sine regjeringer.Den påtroppende regjeringen i Madrid må gjennomføre harde innstramminger for å få kontroll over utviklingen i eurosonens fjerde største økonomi. Mariano Rajoy har lovet å gjenreise økonomien, men samtidig gjort det klart at dette kan medføre nye innstramminger.