USA proklamerer lederrolle i Stillehavsregionen

USAs president sier han vil rette oppmerksomheten mot Stillehavsregionen nå som krigene i Irak og Afghanistan ebber ut.

Publisert 17. nov. 2011 kl. 05.47
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 13.47
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 236 ord
Barack Obama - Foto: AP

- Vi er her for å bli, sa Barack Obama da han torsdag talte til de folkevalgte i Australia, og han var ikke snau da han proklamere USA som en stillehavsmakt som vil være med på å utforme regionens framtid. - Som verdens raskest voksende region, og hjemmet til mer enn halve den globale økonomien, er Asia kritisk for at jeg skal kunne nå mitt høyeste mål: Å skape jobber og muligheter for det amerikanske folk, fortalte han til parlamentet i Canberra.Det militære nærværet er det første aspektet ved Obamas uttalelse som kommer til syne. Neste år blir 200- 250 amerikanske soldater utplassert i det nordlige Australia, noe som ifølge Obama vil bidra til å opprettholde «sikkerhetsarkitekturen» i regionen.Men De grønnes partileder Bob Brown er negativ til at den 60 år gamle militæralliansen blir gjenopptatt.- De er her for å utligne Kinas økende militærmakt. De er ikke her for australiernes sikkerhet, sa han før han stemplet seg inn i parlamentsbygningen for å høre Obamas tale.Men australiere flest vil mer enn gjerne være vertskap for USAs soldater. Amerikanerne er igjen populære i Australia. En meningsmåling som er gjennomført av den uavhengige tenketanken Lowy, viser at 55 prosent ikke bare støtter flere utplasseringer, men en velfungerende amerikansk militærbase på australsk jord.Målingen viser også at 59 prosent mener at det er svært viktig for australsk sikkerhet at det blir blåst nytt liv i sikkerhetsalliansen, mot 36 prosent i 2007.