Assange slipper utlevering til Sverige

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er lettet over at han kan få prøvd saken om utlevering til Sverige i britisk høyesterett.

Julian Assange. Foto: AP

En domstol i London besluttet mandag at Assange skal få mulighet til å søke om å få ankesaken behandlet i høyesterett. Dermed slipper Assange inntil videre å bli utlevert til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner. På spørsmål om han var glad for beslutningen, svarte Assange kort: ja.Mandagens beslutning innebærer imidlertid ikke at Assange automatisk får behandlet ankesaken, han må søke om det. Assange har nå to uker på seg til å levere en søknad til høyesterett, som deretter beslutter om den skal ta opp saken eller ikke.Per Samuelson, en av Assanges to svenske advokater, sier beslutningen er gledelig.- Dette innebærer at han får ytterligere en mulighet for å behandle saken i Englands høyeste domstol. Det innebærer også at en eventuell utlevering utsettes, sier Samuelson til det svenske nyhetsbyrået TT.Det punktet som høyesterett har gitt Assange rett til å anke, er hvorvidt svensk påtalemakt har myndighet til å utstede en europeisk arrestordre, opplyser Assanges britiske advokat Gareth Pierce.Etter begjæring fra svensk påtalemyndighet ble Assange pågrepet i Storbritannia i fjor og satt i husarrest. Svenskene ønsker å ta Assange inn til avhør om saken i Sverige, noe han har motsatt seg.