Greske folkevalgte vedtok nye budsjettkutt

Nasjonalforsamlingen i Hellas har vedtatt regjeringens forslag til statsbudsjett, som inneholder mange og drastiske kutt.

Foto: AP

Tre av de største partiene stemte for budsjettet, men partilederen for de konservative, Antonis Samaras, understreket at han ikke gjorde det med lett hjerte.Samaras lovet samtidig nye skattelettelser dersom de konservative kommer til makten i neste valg, som er ventet alt i februar.Mens de folkevalgte debatterte upopulære sparetiltak for å redusere landets høye gjeld, hang tåregassen tungt i gatene utenfor.Hundrevis av grekere demonstrerte tirsdag i protest mot de varslede budsjettkuttene, og steiner og bensinbomber haglet mot politifolkene som ble satt inn.Ni personer ble arrestert og 15 polititjenestemenn såret, ifølge politiet. Helsedepartementet opplyser på sin side at en reporter og to tenåringsjenter måtte behandles for lettere skader.Over 1.000 studenter deltok i en markering for 15-åringen Alexandros Grigoropoulos, som ble drept av politiet under en demonstrasjon 6. desember for tre år siden.Drapet utløste den gang voldsomme opptøyer som varte i flere uker, godt hjulpet av bred misnøye med den økonomiske utviklingen i landet. En misnøye grekere har gått ut i gatene med jevnlig det siste året.En meningsmåling i avisen Athens News viser at tre av fire grekere ønsker at Hellas skal bli værende i eurosonen, men samtidig er skepsisen til nedskjæringene stor. 80 prosent av de spurte mener at det første greske spareprogrammet har vært mislykket.Hellas måtte vedta store nedskjæringer og økonomiske reformer som følge av det første kriselånet fra EU og IMF våren 2010. Men siden har arbeidsløsheten steget og økonomien krympet.Demonstrantene som gikk mot nasjonalforsamlingen i protest tirsdag, bar blant annet et banner der det sto «Sosial revolusjon nå!» (©NTB)