Merkel og Sarkozy vil slå ned på budsjettsyndere

Tyskland og Frankrike vil styrke budsjettdisiplinen og ha automatiske sanksjoner mot land med budsjettunderskudd over 3 prosent.

Nicolas Sarkozy og Angela Merkel – Foto: AP

President Nicolas Sarkozy tok imot Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris mandag foran det avgjørende toppmøtet senere i uken. På en felles pressekonferanse gjentok de to samtidig at de ønsker en ny EU-traktat for å sikre strengere kontroll over den økonomiske politikken i eurosonen.Merkel og Sarkozy foretrekker en traktat der alle Unionens 27 medlemsland er med, men sier at de også er rede til å støtte en ny traktat med kun eurolandene eller «de landene som ønsker å bli med».Den nye traktaten må være på plass innen mars, ifølge Sarkozy og Merkel. De to skal presentere detaljene i sine planer i et brev til EU-president Herman Van Rompuy foran toppmøtet i Brussel torsdag og fredag.Frankrike og Tyskland tar også til orde for månedlige eurosonetoppmøter så lenge krisen varer.De to tungvekterne vil også at etableringen av det permanente stabiliseringsfondet ESM fremskyndes til 2012. ESM, som skal erstatte det midlertidige krisefondet EFSF, skal etter planen innføres i 2013.Ifølge Merkel vil ESM kunne gjenopprette tilliten til statsobligasjoner fra eurosonen. (©NTB)