Mindre PCB på Svalbard

Analyser av blodprøver fra isbjørnunger på Svalbard viser at de har halvparten så mye av miljøgiften PCB i blodet som for ti år siden.

Svalbard. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX Bjørnbakk, Jan-Morten

Stipendiat Jenny Bytingsvik ved Institutt for biologi ved NTNU i Trondheim mener at dette er en klar indikasjon på at PCB-nivåene i Arktis er på retur, skriver Adresseavisen.- For de nyfødte og sårbare isbjørnungene er dette svært positivt. Reduserte PCB-nivåer i mødrenes blod betyr at det er mindre gift også i morsmelken. Selv om nivået fortsatt er altfor høyt, viser utviklingen at PCB-forbudene som tidligere ble innført i de fleste land har effekt, sier Bytingsvik.Hun har analysert blodprøver fra nærmere 40 isbjørnunger og deres mødre og sammenlignet disse med blodprøver som ble samlet inn på Svalbard i 1998 og 2008.Undersøkelsen av isbjørnene på Svalbard er en del av det internasjonale prosjektet «Bear Health».Industrikjemikaliet PCB (polyklorerte bifenyler) regnes som en av de tyngste miljøgiftene og har stor motstandskraft mot biologisk eller kjemisk nedbrytning. (©NTB)