Monti har hastverk med italiensk sparepakke

Italias statsminister Mario Monti presser på for å få vedtatt reformpakken med krisetiltak.

Mario Monti. (AP Photo/Virginia Mayo)

Søndag ble regjeringen innkalt til for å vedta krisepakken, som blant annet omfatter høyere skatter og lavere pensjoner. I alt skal pakken gi innsparinger på 20 milliarder euro.Møtet var opprinnelig planlagt til mandag, men ble framskyndet til søndag ettermiddag, opplyser statsministerens kontor.Vedtaket om innsparingstiltakene kommer dermed dagen før en av de mest avgjørende ukene i euroens ti år lange historie. Torsdag og fredag skal EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel for å bli enige om en plan for å komme seg ut av den stadig mer omfattende gjeldskrisen i eurosonen.- Vi har valget mellom å innføre tøffe innsparingstiltak og starte redningsaksjonen for euroen, eller et Italia som ikke kan stå på beina, noe som kan føre til at euroen kollapser, sier Emma Marcegaglia, som leder Italias arbeidsgiverorganisasjon Confindustria.Italias statsgjeld har vokst til 120 prosent av bruttonasjonalproduktet, og mange frykter at landet ikke vil være i stand til å betale. (©NTB)