SSB tror boliglånet bli billigere

Styringsrenta skal ytterligere ned, både her hjemme og ute. Det vil tvinge boliglånsrenta nedover, tror Statistisk sentralbyrå.

Foto: Scanpix

Norges Bank kommer til å sette ned den norske styringsrenta 0,5 prosentpoeng under rentemøtet onsdag neste uke, tror Statistisk sentralbyrå (SSB). Når Den europeiske sentralbanken (ECB) satte ned sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng torsdag, kommer rentepåslaget i kredittmarkedet til å bli så stort at pengemarkedsrentene vil bli tvunget til å følge etter, ifølge forskningsleder Thorbjørn Eika.- Boliglånsrentene har økt det siste halve året fordi påslaget, differansen mellom styringsrente og pengemarkedsrente, har kommet langt over nivået fra før finanskrisen. Nå tror vi dette kommer til å snu, sier Eika til NTB.Et påslag på rundt 1 prosentpoeng, som i dag, er omtrent dobbelt så mye som i normale situasjoner. Da ligger påslaget - som er den fortjenesten bankene tar for å låne penger til hverandre - gjerne på rundt 0,5 prosentpoeng. Økende rentepåslag er gjerne en indikasjon på utlånsvegring og liten vilje til å ta risiko.Eika skisserer nå en dominoeffekt som i siste ledd vil bidra til reduserte lånerenter til husholdningene. Når styringsrenta settes ned 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, vil pengemarkedsrenta bli tvunget ned rundt 0,3 prosentpoeng til 2,8 prosent. Det vil ha virkninger på utlånsrentene, tror han.- Vi skal dessuten ikke se bort fra at rentekuttet i Europa vil presse Norges Bank til nye rentekutt allerede før neste rentemøte i mars, sier Eika.