Krever Hosni Mubarak hengt

Påtalemyndigheten i Egypt krever at eks-president Hosni Mubarak blir dømt til døden og hengt. Det blir i så fall mot folkets vilje.

Egypts tidligere president Hosni Mubarak Foto: Scanpix Erichsen, Jarl Fr.
Politikk

Egyptere flest ønsker ikke at Hosni Mubarak skal få dødsstraff, mener den norsk-egyptiske forskeren Nefissa Naguib.- De ønsker en rettssak og at han skal straffes, men ikke dødsstraff, sier Naguib, som arbeider ved Chr. Michelsens Institutt.Årsaken er at Mubarak fortsatt anses som en krigshelt av egyptere flest.- Han har bakgrunn fra en elitegren i forsvaret, og han har kjempet i to kriger. Mange mener at han har tjent landet, sier Naguib.Hun følger med i egyptiske medier og forteller at rettssaken mot Mubarak skaper store overskrifter. I kommentarfeltene på nettet er folk ivrige etter å diskutere saken.Sosialantropologen tror flertallet av egypterne mener rettssaken mot Mubarak er viktig, men ønsker også at andre i hans familie og hans maktapparat bør stilles for retten.- De vil vite hva som skjedde og hvordan, hva som har skjedd med eiendommene og pengene og med folk som er forsvunnet, sier hun.Samtidig er mange opptatt av at rettsprosessen skal skje med verdighet. De reagerte på TV-bildene av en syk og sengeliggende ekspresident i rettssalen.Dersom Mubarak skulle bli dømt til døden, tror hun det vil virke splittende i den videre politiske prosessen i landet.- Men han har en av de beste forsvarsadvokatene, påpeker Naguib.Forsvareren har lagt vekt på at Mubarak ikke alene kan holdes ansvarlig. Også militærledelsen må stilles for retten for drapene på ubevæpnede demonstranter, er hans krav. (©NTB)

Nyheter
Politikk