Norsk forsvarsindustri får kampfly-drahjelp

Forsvarsdepartementet lover 50 millioner kroner i drahjelp til norske forsvarsbedrifter som kjemper om kampflykontrakter.

F-35. (AP Photo/U.S. Air Force, Staff Sgt. Joely Santiago).
Politikk

Programmet skal bidra til å øke de norske bedriftenes sjanser til å kapre kontrakter med produsentene av det amerikanske kampflyet F-35, som også Norge planlegger å kjøpe.Tekniske vansker, forsinkelser, budsjettoverskridelser og kutt i det amerikanske forsvarsbudsjettet har ført til frykt for at flyet skal bli dyrere enn forutsatt, og gjenkjøpsavtaler blir dermed desto viktigere.Norsk forsvarsindustri har hittil kapret få kontrakter, selv om dette i årevis har vært et sentralt tema i forhandlingene med amerikanerne.Senest i januar var forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) i Washington og understreket sterkt viktigheten av å slippe til norske leverandører.Langt framDaværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mente i 2008 at det var mulig å forhandle fram gjenkjøpsavtaler for like mye som det flyene ville koste, kanskje mye mer. Dette har vist seg svært vanskelig.Samlet sett har Lockheed Martin og motorleverandøren Pratt & Whitney presentert industrielle muligheter for norsk industri på om lag 36 milliarder kroner, opplyser Forsvarsdepartementet.Det er imidlertid bare undertegnet avtaler for 2 milliarder kroner, og norske myndigheter finner det derfor nødvendig å yte drahjelp.

Nyheter
Næringsliv