Ny strid om Falklandsøyene tilspisser seg

30 år etter at Argentina og Storbritannia gikk til krig om Falklandsøyene, tilspisser striden om den søratlantiske øygruppen seg igjen. Argentinerne nekter å gi opp sitt krav på øyene.

Argentisk jente protesterer mot britenes tilstedeværelse på Falklandsøyene - Foto: AP
Politikk
Argentina krever nå at britene gir garantier for at de ikke har kjernefysiske våpen i regionen, sa en talsmann for utenriksdepartementet i Buenos Aires tirsdag. Han viste til at en britisk ubåt som kan føre atomvåpen, nylig er sendt til den sørlige delen av Atlanterhavet.Storbritannias visestatsminister Nick Clegg avviser det han kaller argentinske insinuasjoner om økt militarisering i området.- Disse insinuasjonene er gale og har overhodet ikke noe grunnlag, sa Clegg på toppmøtet om atomsikkerhet i Sør-Korea denne uken.Argentinerne har også klaget over at prins William, som er nummer to i arverekken til den britiske tronen, nylig har vært utplassert som helikopterpilot på øyene.Snart 30 år etter Falklandskrigen har konflikten dermed blusset opp igjen på det politiske planet.- Disputten er farget av anti-koloniseringsretorikk fra argentinsk side, sier Michael Goebel, forfatter av «Argentina's Partisan Past: Nationalism and the Politics of History», til NTB.- Naturressurser - spesielt olje, men også fiske - har de senere år gjort konflikten mer uttalt. Dessuten har dagens argentinske regjering lagt seg på en mer nasjonalistisk linje enn hva som har vært tilfelle siden gjenopprettingen av demokratiet i 1983, hevder tyskeren Goebel.