Stoltenberg langer ut

Drømmen om en atomvåpenfri verden står stikk i strid med virkeligheten når over 50 av verdens ledere er samlet til toppmøte i Seoul for å diskutere atomsikkerhet.

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix
Politikk
Blant deltakerne er statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som før toppmøtet ble offisielt åpnet mandag kveld, besøkte grensen mot Nord-Korea.«Med utsikt til verdens mest lukkede land. Uvirkelig at barn i Nord-Korea lider mens regimet utvikler atomvåpen», skrev han på Twitter etterpå.Stoltenberg sier regimet i Pyongyang burde være mer opptatt av å ta vare på befolkningen enn å utvikle atomvåpen.- Grensen mellom Nord- og Sør-Korea er et veldig sterkt uttrykk for at vi trenger nedrustning. At vi trenger kjernefysisk sikkerhet. For dette er en av verdens mest usikre grenser, sa Stoltenberg til NRK.Han understreker at sterkere internasjonalt samarbeid må til for å sikre at kjernefysisk materiale ikke havner i terroristers hender.- Det er fortsatt rundt 20.000 atomvåpen og store mengder spaltbart materiale lagret rundt om i verden. Utfordringen er å sikre at det ikke havner i gale hender, sa Stoltenberg til NTB før møtet startet.Møtet i Seoul skal følge opp løftene som ble gitt i Washington og diskutere nye tiltak. Det er ikke snakk om å vedta bindende avtaler eller konvensjoner.