Akutte problemer gjenstår etter krisehjelp til Spania

Børsene klatrer, og Spania hyller krisehjelpen til landets banker som en seier. Men jubelen kan bli kortvarig for de underliggende problemene er ikke løst.

MAD15:MADRID,22MAY96 - Spanish matador Vicente Barrera is airborne after being hooked up by his second fighting bull during the traditional San Isidro bullfighting festival at Madrid's Las Ventas bullring on May 22. Barrera was not injured in the incident and went on to kill the bull. SPAIN OUT es/Photo by EFE- REUTERS Tyrefekting / Spania REUTERS
Politikk
Finansmarkedene er lettet over at redningsplanen på inntil 100 milliarder euro, eller 758 milliarder kroner, i helgen kom på plass. Det kom tydelig fram i kraftig børsoppgang i Asia og Europa mandag.Bekymringen for hvordan eurosonen skal håndtere gjelden både i Spania og andre søreuropeiske land på sikt, er likevel ikke blitt noe mindre.Snarere enn å bryte forbindelsen mellom kriserammede banker og den spanske regjeringen forsterkes denne med krisehjelpen. De nye lånene må nemlig gå via staten, som dermed får forverret sin finansielle situasjon.Spanias regjering mener derimot krisehjelpen begrenser seg til tilførsel av kreditt til landets finanssektor for å gjøre den mer betalingsdyktig.
- Fungerer ikke
Hvis hele hjelpepakken blir benyttet fullt ut, vil det øke den spanske statsgjelden med 10 prosentpoeng målt mot brutto nasjonalprodukt (BNP). Gjelden ventes allerede i år å nå 80 prosent av BNP.Faren er at krisen i banksektoren blir til en statsfinansiell krise, slik tilfellet var med Irland.Økonomen og nobelprisvinneren Joseph Stiglitz er sterkt kritisk til den ferske hjelpepakken. Den fungerer ikke og kommer ikke til å fungere, forklarer han.- Systemet går ut på at den spanske regjeringen støtter spanske banker og spanske banker støtter den spanske regjeringen, sier han til nyhetsbyrået Reuters.