Amerikanere solgte Kina militærutstyr

Et amerikansk selskap solgte Kina programvare som gjorde landet i stand til å utvikle og produsere deres første moderne militære kamphelikopter.

Publisert 29. juni 2012 kl. 06.09
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 141 ord
Kinesiske flagg ved den Kinesiske mur. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Junge, Heiko
Det opplyser myndighetene i USA.I en høring i en forbundsdomstol i Bridgeport i Connecticut torsdag godtok selskapet United Technologies Corp og dets to datterselskaper Pratt & Whitney Canada og Hamilton Sundstrand Corp å betale mer enn 75 millioner dollar til amerikanske myndigheter for å betale bøter og administrative kostnader knyttet til salget.Som en del av forliket som ble inngått gikk Pratt & Whitney Canada med på erkjenne seg skyldig i å ha brutt amerikansk eksportkontroll-lov og for å ha avgitt falsk forklaring. Selskapet var anklaget for å ha eksportert militær programvare av amerikansk opphav til Kina. Programvare er av typen som er brukt i selskapets egne motorer, og som er blitt brukt til å teste og utvikle Kinas nye Z-10-helikopter.United Technologies og Hamilton Sundstrand godtok også å erkjenne å ha avgitt falsk forklaring til amerikanske myndigheter om den ulovlige eksporten. (©NTB)