- Det er flott for en norsk statsminister å komme hit og vise de andre statsministrene og deres ektefeller Lofoten. Det er en veldig vakker del av Norge. Vi er heldige med været, sa statsminister Jens Stoltenberg da han søndag ankom Å med sine nordiske kolleger.I mer enn et døgn skal statsministrene være sammen før de mandag avslutter statsministermøtet på Fløyfjellet i Tromsø.- Vi skal ha samtaler om økonomien i Europa, nordområdene, nordisk samarbeid, miljø og mange andre ting. Men vi skal ikke minst ut i båter, oppleve Lofoten og spise fisk, sier Stoltenberg.Etter det NTB forstår vil verten Stoltenberg også benytte anledningen til å forsøke å gå videre med nordisk militært samarbeid. Norge og Danmark har overtatt mye av flyovervåkingen ved Island etter at USA la ned Keflavik-basen. I samtalene i Nord-Norge vil man forsøke å komme videre med en formalisering av denne luftovervåkingen.Det vil også bli lansert en tanke om et utvidet helsesamarbeid der man ser på Norden som én helseregion og utnytter kapasiteter over grensene. Men det er ikke ventet at man kommer noe videre ut over å diskutere denne tanken innledningsvis.Etter en lunsj i det idylliske fiskeværet Å der turistfiske og rorbuutleie nå har overtatt som viktigste næringsvei, skulle statsministrene over i båt. I lave gummibåter skulle statsministrene kjøre over Reinefjorden og Sund. Gummibåtturen endte med omvisning i turistattraksjonen Nusfjord som er det best bevarte fiskeværet i Lofoten.Søndag kveld var planen å gå om bord i hurtigruteskipet MS Finnmarken i Stamsund. Det er på veien mot Tromsø mandag at de politiske samtalene skal finne sted. (©NTB)