Det har ingen betydning for nobelprisenes posisjon at prisbeløpet senkes fra 10 til 8 millioner svenske kroner. Det mener direktøren ved Det Norske Nobelinstitutt.- Det er Nobelstiftelsen som har ansvaret for at prissummen langsiktig kan holdes på et høyt nivå. Vi har vurdert at det er viktig å være ute i god tid med nødvendige tiltak, sier Nobelstiftelsens direktør Lars Heikensten etter mandagens styremøte i Stockholm.Dette er første gang siden 1948 at prissummen settes ned. Den gang ble prissummen satt ned fra 159.773 svenske kroner til 156.290. Sist gang prissummen ble justert var fra 2000 til 2001 da Nobelstiftelsen besluttet å øke prissummene fra 9 til 10 millioner.
Ikke ønskelig
I Oslo innrømmer mangeårig direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, at det ikke er en ønskesituasjon å måtte sette ned prisbeløpet.- Tidligere satte man ned prisbeløpet rett som det var, men etter 1948 har prisen stort sett økt. Det er selvfølgelig ikke ønskelig å måtte sette ned prisbeløpet, sier Lundestad til NTB.