Hans verste uke, har enkelte politiske kommentatorer kalt det. Først led Demokratene et sviende nederlag i et ekstraordinært guvernørvalg i delstaten Wisconsin.Så kom nyheten om at Mitt Romney hadde samlet inn mer penger enn Barack Obama i løpet av mai. Deretter måtte handelsminister John Bryson sykmelde seg etter å ha kollidert to ganger.Og midt oppi alt dette tråkket Obama selv i salaten da han uttalte at privat sektor «klarer seg bra». Uttalelsen ble umiddelbart mat for Republikanernes valgmaskineri, og presidenten ble presset over i forsvarsposisjon.Obama innrømmer nå at privat sektor åpenbart ikke klarer seg bra.- Det er mange mennesker der ute som lider, som er arbeidssøkende eller arbeidsløse, og som er nedsyltet i gjeld, sier han.Ifølge en fersk meningsmåling er Obamas forsprang på gallupen nå i ferd med å skrumpe inn.I målingen, som er gjennomført av Reuters og Ipsos, leder Barack Obama med en oppslutning på 45 prosent, mot 44 prosent for utfordreren Mitt Romney. Det er en kraftig reduksjon fra mai, da Obama ledet med 7 prosentpoeng.I et gjennomsnitt av nye meningsmålinger, utarbeidet av Real Clear Politics, ligger Obama 1,7 prosentpoeng foran Romney.Andelen spurte som sier de er fornøyd med Obamas innsats som president, ligger på 47 prosent i målingen fra Reuters og Ipsos, ned fra 50 prosent i mai. Tallet ses på som et viktig barometer foran valget.Republikanerne har gjort alt de kan for å utnytte situasjonen til å komme på offensiven. Ifølge dem viser Obamas uttalelse om privat sektor at han har mistet bakkekontakten.Obama har «feilberegnet og misforstått usedvanlig grovt», hevder Mitt Romney, som påpeker at arbeidsløsheten nå har steget til 8,2 prosent.I meningsmålingen fra Reuters og Ipsos kommer det fram at 46 prosent av de spurte mener Romney er best egnet til å skape nye arbeidsplasser og få orden på økonomien, mot 43 prosent for Obama.- Økonomien vil avgjøre Obamas framtid mer enn noe annet, fastslår analytiker Chris Jackson i Ipsos.Ifølge ham gir misnøye med den økonomiske utviklingen direkte utslag på gallupen i Obamas disfavør.Barack Obama sier selv at han i løpet av sin presidentperiode har klart å «få skuta på litt rettere kjøl», men at han trenger en ny periode for å sikre den økonomiske veksten.- Den gode nyheten er at det amerikanske folk generelt sett er enig i vår politikk. Hvis du legger fram sak for sak for folk og presenterer Demokratenes tilnærmingsmåte og Republikanernes tilnærmingsmåte, vil vi vinne, sier han.Utfordringen, hevder Obama, er at Republikanerne føler det er nok å lene seg tilbake og si «Obama har skylden».- Det er stort sett det de bygger sin valgkamp på, en twittermelding med noen bokstaver til overs. (©NTB)