Berlusconi vil tilbake

Nå kan den festglade 75-åringen være på vei tilbake i manesjen.

Silvio Berlusconi - Foto: AP

Silvio Berlusconi har flere rettssaker gående mot seg. Han må forsvare seg mot anklager om både seksuelle overgrep og korrupsjon. Gamle medarbeidere beskylder ham for bånd til mafiaen. Og da han til slutt ble presset til å gå av som statsminister i november i fjor, etterlot han seg et land med nullvekst og svulmende gjeld.Likevel skal den søkkrike forretningsmannen nå ha latt seg overtale til å stille til valg igjen neste år, ifølge italiensk presse. Det er overveldende støtte fra partifeller så vel som fra velgere som skal ha overbevist ham.- En stor bevegelse støtter Berlusconi, fastslår Angelino Alfonso i Berlusconis parti Il Popolo della Libertà (PdL).Selv vil ikke Berlusconi bekrefte direkte at det er aktuelt for ham å stille som statsministerkandidat i valget neste år. Men i et intervju med den tyske avisa Bild antyder han sterkt at han kan være på vei inn igjen i politikken.- Jeg blir ofte og insisterende bedt om å stille. Det eneste jeg kan si, er at jeg aldri vil svikte mitt parti PdL. Ja, og forresten vil vi snart gå tilbake til det gamle partinavnet, Forza Italia, sier Berlusconi til Bild.For italienske velgere er det økonomien heller enn skandalene som blir det avgjørende. Og for å appellere til frustrerte italienere har Berlusconi den siste tida anlagt en stadig mer euroskeptisk tone.Det er spesielt Tyskland som er blitt mål for Berlusconis vrede. Tyskerne har altfor stor makt i Europa og kveler veksten med sin sparepolitikk, mener Berlusconi, som mener Tyskland nå må vise mer solidaritet med sør.- Vi ønsker et mer europeisk Tyskland, ikke et mer tysk Europa, sier han i intervjuet med Bild.Berlusconi startet sin karriere som selger av støvsugere. I tillegg skaffet han seg inntekter som smørsanger på nattklubber og cruisebåter. Med jusseksamen i hånden klarte han senere å slå seg opp på eiendomsutvikling, og etter hvert bygget han opp landets største medieselskap. (©NTB)