Dette bør du vite om Spanias økonomi

Den økonomiske stormakten Spania vakler. Dette er de harde fakta.

Foto: Scanpix

* Spania er Europas femte og verdens tolvte største økonomi.* Regjeringen venter at økonomien vil krympe med 1,5 prosent i år. Flere analytikere tror tallet vil ende på 2 prosent.* Budsjettunderskuddet i fjor var på 8,9 prosent av BNP. Målet er å redusere underskuddet til 6,3 prosent i år og 2,8 prosent i 2014.* Landets 17 delvis selvstyrte regioner strever med å nå målene. De må dessuten refinansiere en samlet gjeld på 36 milliarder euro i år.* De sentrale myndighetene har opprettet et fond verdt 18 milliarder euro for å hjelpe regionene.* Valencia ba om hjelp før helgen, og myndighetene i Murcia har signalisert at de vil gjøre det samme. Ifølge spanske medier vil flere andre regioner følge etter.* Spanias regjering har avvist at landet trenger krisehjelp, men har forhandlet fram lån fra EU verdt opptil 100 milliarder euro for å rekapitalisere landets banker.Les også: De nye spanske rekordrentene