Endelig kan cubanere ta opp lån

Cubanerne kan for første gang ta opp banklån, og landets banker har det siste halvåret lånt ut 85 millioner kroner.

Fra Cuba. Foto: REUTERS/Desmond Boylan.

Lånene er i gjennomsnitt på rundt 1.800 kroner, heller beskjedent sett med norske øyne, men en drøy årsinntekt for cubanere flest.Flesteparten av lånene har gått til oppussing av boliger og innkjøp av byggematerialer, opplyser sentralbanksjef Ernesto Medina.Hvilke betingelser som gjelder for lånene som hittil er innvilget, er ikke kjent, men Medina understreker at kravene til sikkerhet skal økes.- Men cubanerne skal få økt adgang til kreditt, forsinker Medina.Cubanerne har tradisjonelt lånt penger av familie og venner når de har vært i knipe, men i desember i fjor åpnet myndighetene for privatlån i landets banker.Gjennomsnittslønna i Cuba ligger på rundt 120 kroner i måneden, men staten subsidierer matvarer og innbyggerne får nyte godt av gratis helse- og skolevesen. (©NTB)