EU feller hard dom over Romania

EU-kommisjonen feller en hard dom over Romania og mener landets ledelse viser liten respekt for demokratiske verdier.

Foto: AP

EU-kommisjonen etterlyser blant annet et mer uavhengig rettsvesen og større respekt for demokratiske institusjoner i Romania.- Kommisjonen mener at de siste skritt fra den rumenske regjeringens side reiser alvorlig bekymring om respekten for disse grunnleggende prinsippene, heter det i et utkast til en rapport om landet.Striden mellom Romanias sosialliberale statsminister Victor Ponta og konservative president Traian Basescu bidrar til EUs bekymring. Frykten er at Ponta og hans regjering skal sette demokratiske kontrollmekanismer til side i sin kamp for å få presidenten fjernet.Basescu risikerer riksrettssak på bakgrunn av anklager om at han gikk ut over sine fullmakter som president da han i 2010 innførte drastiske budsjettkutt i bytte mot krisehjelp fra EU og IMF.En folkeavstemning om saken skal holdes 29. juli. Romanias regjering ønsket på forhånd å endre stemmereglene slik at det som blir gjeldende er flertallet av de avgitte stemmene, ikke flertallet av alle med stemmerett.I forrige uke besluttet landets grunnlovsdomstol at en slik lovendring ikke er gyldig. (©NTB)