Flere banker etterforsker for rentefiksing

USAs justisdepartement etterforsker flere banker og deres ansatte for triksing med Libor-renten.

Publisert 15. juli 2012 kl. 12.49
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.38
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 180 ord
Faksimile fra nettsiden til det amerikanske justisdepartementet

The New York Times skriver søndag at justisdepartementets kriminalavdeling er i ferd med å reise sak mot en rekke finansinstitusjoner, blant dem ansatte i Barclays. Den britiske storbanken sendte sjokkbølger gjennom den globale finansverdenen da det ble avslørt at ansatte systematisk trikset med Libor-renten, en styringsrente som bygger på rentesatsene for britiske banker imellom.Avisen siterer anonyme regjeringskilder med nær kjennskap til saken som forteller at amerikanske myndigheter venter at minst én bank vil bli siktet i løpet av året.Amerikanske og britiske myndigheter inngikk et forlik med Barclays forrige måned, som godtok en bot på 2,7 milliarder kroner for forsøket på å manipulere rentene. Avtalen gir imidlertid ikke Barclays-folk immunitet fra straffeforfølgelse.I frykt for straffeforfølgelse forsøker nå flere finansinstitusjoner, blant dem minst to europeiske, å inngå forlik med myndighetene, ifølge den amerikanske avisen.I lys av Libor-skandalens omfang og antall banker som antas å være involvert, kan justisdepartementets etterforskning av rentetriksingen gi myndighetene påskudd for å holde de største bankene ansvarlige for det som skjedde under finanskrisen.Det amerikanske justisdepartementet har jurisdiksjon over den britiske Libor-renten ettersom den påvirker markedene i USA. (©NTB)