Gummikuler mot Madrid-demonstranter

Opprørspoliti skjøt natt til fredag gummikuler mot demonstranter i Madrid, der flere hundre tusen deltok i en massemønstring mot harde budsjettkutt.

Demonstranter i Madrid Foto: REUTERS/Susana Vera.

De aller fleste demonstrantene ruslet hjem etter markeringen torsdag, men noen ble værende igjen i sentrumsgatene og stelte i stand bråk i Puerta del Sol-området i den spanske hovedstaden.Opprørspoliti skjøt med gummikuler og gikk hardhendt til verks med køller for å spre dem, forteller øyenvitner.Vedtok kuttDen spanske nasjonalforsamlingen godkjente torsdag regjeringens forslag til kutt i offentlige utgifter.Statsminister Mariano Rajoys konservative parti PP, som har flertall i den spanske nasjonalforsamlingen, har dermed fått grønt lys til budsjettkutt på drøyt 410 milliarder kroner.Statens inntekter skal styrkes, blant annet ved at momsen settes opp, noe som har skapt sterke reaksjoner hos mange spanjoler.- Dette er ran, Rajoy raner oss, ropte demonstranter i Madrid.Økonomien skrumperDen spanske økonomien ventes å skrumpe inn med rundt 2 prosent i år, og rundt en firedel av arbeidsstyrken er uten jobb. Spanske banker sliter også tungt, og den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble sa torsdag at bankene må få hjelp utenfra.I en debatt i Forbundsdagen i Berlin påpekte Schäuble at Spanias regjering fører en klar stabiliseringskurs i den økonomiske politikken. Men hvis denne linjen skal føre fram, må spanjolene bli kvitt usikkerheten i banksektoren, framholdt han. (©NTB)