IMF vil ikke gi mer penger til Hellas

IMF vil ikke gi mer lån til Hellas, sier europeiske diplomater til den tyske avisen Spiegel.

Foto: AP

Hellas' långivere - Det internasjonale pengefondet IMF, EU og Den europeiske sentralbanken - skal snart legge fram en vurdering av de økonomiske reformene Hellas har lovet å gjennomføre i forbindelse med kriselånene.Tirsdag kommer den såkalte troikaen til Aten for å ha samtaler med den greske regjeringen om hvorvidt landet oppfyller kravene.Hellas håper på å få utbetalt 12,5 milliarder euro i august og september. Hellas ønsker dessuten mer tid til å gjennomføre kuttene, men da vil landet trenge ytterligere 10-50 milliarder euro i kriselån, ifølge Spiegel.Kilder sier til avisen at det er usikkert om IMF vil låne mer penger til det gjeldstyngede landet. En annen ikke navngitt EU-diplomat avviser imidlertid dette som ren spekulasjon.- Det kan ikke være sant fordi IMF også venter på troikaens rapport før man tar en avgjørelse. Så for øyeblikket er det fortsatt masse «men» og «hvis» inne i bildet, sier diplomaten.Gresk økonomi er i år ventet å krympe for femte år på rad, og mer enn hver femte greker, over en million mennesker, er arbeidsledige.Det såkalte Hellenic Initiative vil i utgangspunktet stille cirka 600 millioner kroner til rådighet for greske bedrifter som trenger lån. Initiativtakerne har ikke ønsket å avsløre detaljer om programmet.EU og IMF har i løpet av tre år gitt Hellas tilbud om i alt 173 milliarder euro i kriselån såfremt Hellas gjennomfører budsjettkutt og reformer.Hellas' tidligere finansminister Evangelos Venizelos sa nylig at det nærmest vil være umulig for landet å gjennomføre de lovede kuttene. Partiet hans PASOK deltar i den nåværende trepartiregjeringen, som domineres av konservative Nytt demokrati.Da representanter for troikaen besøkte Hellas 9. juli, fikk grekerne kritikk for at reformprosessen går for tregt. (©NTB)