Kineserne vil forsyne britene med atomkraft

Kina skal være villige til å investere hundrevis av milliarder kroner i nye atomkraftverk på britisk jord.

Kina - Foto: AP

Kina ønsker å forsyne britene med atomkraft, og representanter for den kinesiske atomkraftindustrien har denne uka diskutert framtidige investeringer med flere britiske ministre, skriver The Guardian.De kinesiske investorene skal være villige til å satse opptil 330 milliarder kroner på fem nye atomkraftverk i Storbritannia.Kina har selv et umettelig energibehov og har i løpet av kort tid bygd opp stor kompetanse innenfor atomkraft. I 2009 besluttet myndighetene i Beijing å bygge ti nye atomkraftverk årlig framover, tre ganger så mange som resten av verden til sammen.Britene har også behov for energi. Innen 2015 skal de stenge ned hvert tredje kull- og oljefyrte kraftverk, og flere vil lide samme skjebne innen 2020. Nye atomkraftverk skal dekke bortfallet av disse.- Kineserne har penger og de har erfaringen, sier en sentralt plassert kinesisk kilde til The Guardian.- De ser det som en mulighet til å demonstrere at de kan klare seg innenfor et av de mest regulerte atomkraftmarkedet i verden. Deretter kan de begynne å bevege seg inn på andre markeder i Afrika og Midtøsten, sier kilden som har gode kontakter i de kinesiske selskapene.Ifølge The Guardian kommer kineserne trolig til å la et britisk forsyningsselskap stå for driften av atomkraftverkene, dersom planene blir realisert. (©NTB)