Kraftig lønnskutt for Frankrikes president

Nasjonalforsamlingen i Frankrike har vedtatt å kutte kraftig i lønnen til president François Hollande og statsminister Jean-Marc Ayrault.

Francois Hollande. Foto: Scanpix/AP

Det vil si med 30 prosent.Lønnskuttene kommer som en del av regjeringens spareplan, og den er i tråd med et forslag fra Hollande selv.Forslaget om kutt i egen lønn var et av presidentens første utspill etter at han ble valgt, og torsdag fikk han tilslutning fra de folkevalgte.Hollandes kommer fortsatt til å ha til smør på croissanten, ettersom den nye månedslønna vil lyde på nærmere 111.000 kroner.Ayrault får det samme, noe som innebærer et lønnskutt for begge på 47.000 kroner i måneden. Regjeringens øvrige medlemmer må heretter nøye seg med 74.000 kroner i måneden, også det en nedgang på 30 prosent.Den franske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag også en lang rekke andre forslag som skal sikre mer penger i statskassa.Sosialistregjeringen fikk blant annet gjennomslag for et forslaget om å skjerpe skattleggingen av franskmenn som tjener over 7,5 millioner kroner i året.Blant dem som nå ufrivillig blir trukket inn i diskusjonen om høye lønninger og behovet for moderasjon, er den svenske fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic. Han meldte nylig overgang til klubben Paris Saint-Germain, der han angivelig vil få en årslønn på over 110 millioner kroner etter skatt.- Disse summene er astronomiske, de er ufornuftige og de avspeiler alt det vi ikke liker med fotball - fraværet av enhver form for regulering og europeiske fotballbudsjetter hvor underskuddene hoper seg opp, sier sportsminister Valerie Fourneyron. (©NTB)