Nav betaler årlig ut 1,5 mrd. for mye

Nav foretar årlig feilutbetalinger i milliardklassen.

NAV - Foto - Scanpix

Nav foretar årlig feilutbetalinger på mellom én og halvannen milliard kroner og må bruke store beløp på å kreve pengene tilbake.Nav oppdager årlig mellom 40.000 og 50.000 saker der de har utbetalt for høye beløp. I fjor ble det brukt 135 millioner kroner på å kreve pengene tilbake, skriver Aftenposten.Etaten anslår selv at mellom 60 og 120 millioner gikk tapt i 2011, fordi sakene ble foreldet. Det skjer etter tre år.Ifølge Nav skyldes mange av feilutbetalingene gamle og utdaterte datasystemer, som sliter med å fange opp riktige opplysninger om brukerne og med å snakke sammen.Av og til kan det også være snakk om feilbehandling fra Navs side, og det kan også være snakk om trygdesvindel der brukerne oppgir uriktige opplysninger.- Dette er åpenbart et vanvittig sløseri med fellesskapets midler, mener Høyres arbeidspolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen.Hver femte feilutbetaling var på under 2.000 kroner, mens det i snitt kostet Nav 3.000 kroner å kreve inn hver feilutbetaling.Arbeidsdepartementet ønsker nå å heve minimumsgrensen for hvor stor en feilutbetaling må være før Nav skal kreve pengene tilbake, fra 430 kroner i dag til 3.440 kroner.- Vi ønsker å bruke ressursene på å kreve inn de store sakene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør i Nav, Ellen Chr. Christiansen. (©NTB)