Pentagon får 10 milliarder - hver dag

Representantenes hus i Kongressen har vedtatt neste års forsvarsbudsjett, som blir på drøyt 10 milliarder kroner dagen.

Leon Panetta - Foto: AP

Etter to dager med debatt, der både demokrater og republikanere nærmest sto i kø for å fordømme USAs krigføring i Afghanistan som bortkastet sløsing med liv og penger, ble neste års budsjett torsdag vedtatt.Budsjettet blir på 606 milliarder dollar, rundt 3.670 milliarder kroner, og ble vedtatt med 326 mot 90 stemmer.Drøyt 530 milliarder i budsjettet er øremerket krigføringen i Afghanistan og andre utenlandsoperasjoner, mens det resterende inngår i Pentagons grunnbudsjett.BudsjettøkningUnder debatten om forsvarsbudsjettet ble behovet for innsparinger til stadighet understreket, og det kom flere forslag på bordet om å redusere pengebruken i Afghanistan for å framskynde tilbaketrekningen fra landet.Da de siste brikkene hadde falt på plass viste det seg imidlertid at budsjettet endte 12 milliarder kroner over det president Barack Obama opprinnelig hadde bedt om.Obama har truet med å bruke sin vetofullmakt fordi forsvarsbudsjettet overstiger det taket som ble vedtatt i fjor. Kongressen sluttet da opp om en plan om å redusere forsvarsbudsjettet med nærmere 3.000 milliarder kroner over en tiårsperiode, som et ledd i å redusere USAs enorme budsjettunderskudd. (©NTB)