Pizzabakere krever millionerstatning fra Forsvaret

De italienske pizzabakerne som i fjor ble kastet ut av den norske leiren i Mazar-i-Sharif i Afghanistan raser.

Foto: Scanpix

Nå krever de millionerstatning fra Forsvaret.Pizzarestauranten i Camp Nidaros var i flere år et populært sted for både norske og andre soldater i ISAF-styrken. Men i 2011 ble det brått stopp.Den daværende sjefen for den norske styrken fryktet matforgiftninger og påla pizzarestauranten å kjøpe råvarene hos en militært godkjent leverandør, skriver Bergens Tidende.En slik avtale kom aldri på plass, og Forsvaret besluttet å stenge og rive bygningen. Nå krever Essegi Srl 2 millioner kroner i erstatning.- Det var min klient som satte opp huset, og vi mener at de også har disposisjonsretten. Vi vurderer å ta ut søksmål mot den norske stat, sier det italienske selskapets advokat Gian Luca Congeddu.Selskapet har nå sendt et fire siders klagebrev til Forsvarsdepartementet, som har spilt ballen videre til Forsvaret.Kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) fastholder at avtalen med de italienske pizzabakerne ble sagt opp i tråd med kontrakten.Det var «muligens også misnøye med drift», opplyser Lien til Bergens Tidende.Over 100 soldater i Mazar-i-Sharif-e Sharif, flere av dem norske, ble i 2006 alvorlig syke med dysenteri etter å ha spist mat fra det tyske kjøkkenet i leiren.I fjor høst ble over 200 andre soldater matforgiftet i leiren, som huser over 5.000 ISAF-soldater. Den norske delen, Camp Nidaros, ligger midt i leiren. (©NTB)