Ser ikke flere romfolk ved Svinesund

Samtidig som det går rykter om at flere hundre romfolk er på vei til Norge, har politiet på Svinesund inntil onsdag ettermiddag ikke merket økt pågang.

Årvoll i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.

Men de erkjenner at kontrollen av utenlandske borgere inn til landet er begrenset.- Som dere ser, er det enorm trafikk. Nå på sommeren er det voldsomt mange biler som passerer her, forteller politibetjent Jon Petter Frimann, som står på Svinesund ved grensen til Sverige og kontrollerer kjøretøyene som vil inn til Norge.En bil fra Ungarn får beskjed om å kjøre til siden. Etter kontroll av pass og papirer og en kort prat, er Frimann tilbake.- Alt i orden. Det var en som skulle til Norge for å ha sommerjobb, han hadde papirer fra arbeidsgiver og alt. Det er en del som kommer til Norge for sommerjobb, spesielt polakker, forteller han.Blant de mange bilene som passerer, er det relativt få som blir stanset.- Det er stor trafikk, og det er vanskelig å ha full kontroll. Vi har ikke mulighet til å dekke hele grensen og stanse alle, medgir Frimann.Ikke økningFrimann sier han har fulgt debatten om romfolket i Oslo de siste dagene. Han avviser imidlertid at det har vært en økning av bulgarske og rumenske kjøretøyer den siste tiden.- Nå passerer det veldig mange biler her, men jeg har ikke lagt merke til at det er kommet flere fra disse landene den siste tiden. Fra tid til annen kommer det biler, folkevogner og varebiler med rumenere, men det er ikke en gruppe som har utpekt seg. De må ha kommet over en lengre periode, sier politibetjenten.Han sier at i tillegg til mange svensker, dansker, tyskere og franskmenn, hvorav de fleste er turister, kommer det mange arbeidere fra Polen og Litauen som skal jobbe i Norge.Ifølge Frimann er rutinen når det kommer EØS-borgere som vil passere grensen, å sjekke pass og kontrollere for eventuelle etterlysninger og kriminelt rulleblad. Dersom alt er i orden, får man komme inn i landet.Det som opptar mest av tiden til politiet på Svinesund, nemlig asylsøkere og såkalte tredjelandsborgere, det vil si mennesker bosatt utenfor Schengen.- Her må vi sjekke papirer, finne ID, kontakte Politiets utlendingsenhet og hjelpe dem videre. Det opptar mye tid, sier han. (©NTB)