Umulig for Hellas å innfri kravene

Tidligere finansminister Venizelos, som leder en av de tre regjeringspartiene, har liten tro på at målene kan innfris.

Finansminister i Hellas, Evangelos Venizelos. Foto: AP

Hellas har en nærmest umulig oppgave foran seg når det gjelder å overholde spareplanen til EU og pengefondet IMF de to neste årene, mener PASOK-leder Evangelos Venizelos.Hellas har lovet å spare 11,5 milliarder euro de to neste årene i bytte mot kriselån fra EU og IMF. Men tidligere finansminister Venizelos, som leder en av de tre regjeringspartiene, har liten tro på at målene kan innfris.- Det er svært vanskelig, det er nesten umulig å få inn 11,5 milliarder euro ved hjelp av budsjettkutt i 2013 og 2014. Dette har vært vanskelig hele tiden, men nå er det enda vanskeligere på grunn av den spådde resesjonen, sa Venizelos i et radiointervju tirsdag.Inspektører fra EU, IMF og Den europeiske sentralbanken er ventet til Aten neste uke for å finne ut hvordan det går med de økonomiske reformene som grekerne er pålagt.Ifølge regjeringen kommer landets bruttonasjonalprodukt til å krympe med 6,7 prosent i 2012, ikke 4,5 prosent slik tidligere anslag viste. At økonomien krymper mer enn forventet, skyldes blant annet lønnskutt i staten og at mange offentlig ansatte er sagt opp i tråd med kravene fra de utenlandske kreditorene.Med høyere arbeidsledighet og færre sysselsatte, synker både den økonomiske aktiviteten og skatteinntekter. (©NTB)