Flåthen vil styrke frontfaget

Når statsministeren om kort tid møter partene i arbeidslivet for å lufte ut etter en konfliktfylt streikevår, er budskapet fra LO klart.

Publisert 10. aug. 2012 kl. 11.03
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 250 ord
Jens Stoltenberg og Roar Flåten Bendiksby, Terje

Frontfagsmodellen skal bestå.- Jeg registrerer at mange har ment mye om frontfagets framtid. Vi kan være med på å vurdere enkelte justeringer, men modellen har tjent Norge godt. Derfor vil vi styrke frontfagsmodellen snarere enn å svekke den, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.Årets lønnsoppgjør ble turbulent, med en rekke store streiker - ikke minst i offentlig sektor. Partene legger skylden på hverandre, og før sommeren var tonen særlig skarp mellom fagforeningslederne i staten og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).ReformDet er blant annet på denne bakgrunnen at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) 27. august inviterer til møte for å diskutere erfaringene fra årets lønnsoppgjør. Til stede vil være representanter for LO, Unio, YS, Akademikerne, NHO, KS, Spekter, Virke, Fellesforbundet og Norsk Industri.Det er ventet at partene vil bruke møtet til å diskutere mulige endringer i forhandlingssystemet i offentlig sektor. Årsaken er at de kommuneansatte ble med på streiken, nærmest som nissen på lasset. Staten er frontfag i offentlig sektor og da streiken var et faktum her - for første gang på 28 år - fant ikke mekleren noen grunn til å legge fram en skisse i kommuneoppgjøret.- Vårens konflikt i staten og følgekonflikt i kommunene setter et stort spørsmålstegn ved hele forhandlingsstrukturen i offentlig sektor. Streiken var unødvendig og kunne ha vært unngått, sa Flåthen til ANB tidligere i sommer.En felles offentlig arbeidsgiverforening er en mulighet, et forslag som også har vært oppe til vurdering tidligere.- Det er åpenbart grunnlag for evalueringer, også innenfor det enkelte tariffområde, sier Flåthen til NTB. (©NTB)