Sol og jord på Merkels bord i Kina

Strid om solcellepaneler og sjeldne jordarter ble tatt opp på Angela Merkels andre og siste dag i Kina.

Angela Merkel - Foto: AP
Politikk

Den tyske statsministeren mener kinesiske solcellefirmaer må innse at subsidier i form av ekstremt billige lån er i strid med europeiske handelsregler.Det tyske firmaet SolarWorld har anklaget kinesiske konkurrenter for dumping, og EU-kommisjonen vurderer nå å åpne sak for å finne ut om de kinesiske selskapene nyter godt av ulovlig kreditt.- Jeg ber alle om å være åpne og legge kortene på bordet om hvordan de produserer, sa Merkel da hun møtte sin kinesiske kollega Wen Jiabao.Den kinesiske eksporten av solenergiprodukter utgjorde i fjor 223 milliarder kroner, og 60 prosent av dette gikk til Europa.Wen måtte også forsvare seg mot anklager om at Kina holder tilbake eksporten av sjeldne jordarter, metaller som brukes i avanserte teknologiske produkter. En stor andel av forekomstene av slike jordarter finnes i Kina.- Kina legger ikke med vilje eksportrestriksjoner på sjeldne jordarter, hevdet Wen.Han la til at han håpet Kina og Tyskland kan samarbeide om bruken av slike jordarter, framfor å anlegge sak mot hverandre.Kinesiske myndigheter mener det er nødvendig å begrense eksporten av hensyn til miljøet. Handelsorganisasjonens WTO gransker for tiden saken, og Kina har sagt den vil rette seg etter det den kommer fram til. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv