KjøpLogg inn

Stoltenberg stanset diskusjon om Grubbegata

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avfeide i 2007 sin egen statsråds bønn om at regjeringens underutvalg måtte behandle stenging av veien gjennom regjeringskvartalet.

Publisert 14. aug. 2012 kl. 09.18
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.13
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 196 ord
Høyblokken i Regjeringskvartalet er dekket til med presenninger, pga ødeleggelsene etter terrorangrepet 22. juli. . Foto: Krister Sørbø / SCANPIX

Daværende fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) hadde ansvaret for sikkerheten i regjeringskvartalet. Hun slo alarm da byrådet i Oslo gikk imot stengingen av Grubbegata, der Breivik tre år senere kjørte bombebilen inn til Høyblokka.Røys mente Bondevik-regjeringens beslutning om å stenge veien «kunne fortjene en egen politisk behandling i den nye regjeringen», ifølge rapporten fra 22. juli-kommisjonen. En mulig bombebil i Grubbegata var sentral i analysen som førte til at regjeringens sikkerhetsutvalg anbefalte stenging i 2004.Forsvarets simuleringer Røys skrev et notat til Stoltenberg hvor hun ba om å få orientere regjeringens underutvalg, det øverste organet for sikkerhetsspørsmål i Norge, skriver Dagens Næringsliv. I notatet understreket hun alvoret ved å påpeke at konsekvensen av en eksplosjonslast levert via Grubbegata, kunne bli katastrofal for regjeringskvartalet. «Dette er dokumentert gjennom simuleringer i regi av Forsvaret», skrev hun.Stoltenberg mente tiltaket ikke var kontroversielt i regjeringen, og at det derfor ikke var nødvendig å ta opp saken i underutvalget. Han skrev på notatet at daværende statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved Statsministerens kontor (SMK), nå statsråd i regjeringen, skulle følge opp saken: «KESP følger opp. Det er ikke nødvendig med en sak om dette i utvalget. Kan tas av KESP», skrev Jens Stoltenberg.