KjøpLogg inn

Truer med å storme Ecuadors ambassade

Britiske myndigheter truer med å storme Ecuadors ambassade i London for å hente WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange med makt. I dag får han svar på sin asylsøknad.

Publisert 16. aug. 2012 kl. 05.39
Oppdatert 16. aug. 2012 klokken 05.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord
Julian Assange. Foto: AP

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño reagerer sterkt på trusselen fra britene.- Vi mottok i dag en trussel fra Storbritannia, en klar og skriftlig trussel om at de kan komme til å storme vår ambassade i London dersom Ecuador nekter å utlevere Julian Assange, sier han.- Ingen britisk koloni- La oss gjøre det helt klart: Vi er ingen britisk koloni. Kolonitida er over, slo en opprørt Patino fast etter et møte med president Rafael Correa onsdag.- Dersom britene gjør alvor av denne trusselen, vil det bli sett på som en fiendtlig og utålelig handling og et angrep på vår suverenitet. Det vil tvinge oss til å svare på sterkeste diplomatiske vis, sa Patiño.BekrefterEn talsmann for britisk UD bekrefter at man fra britisk side forbeholder seg retten til å storme Ecuadors ambassade for å hente ut Assange med makt.- I henhold til britisk lov kan vi på en ukes varsel ta oss inn i lokalene. Ambassaden vil da ikke lenger ha diplomatisk beskyttelse, sier talsmannen.- Denne beslutningen er ennå ikke tatt. Vi kommer ikke til å gjøre dette over natta. Vi understreker at vi ønsker å komme fram til en diplomatisk løsning, sier talsmannen.Men britene ser det som sin plikt å utlevere Assange til Sverige, fortsetter han.- Storbritannia er juridisk forpliktet til å utlevere Assange til Sverige, der han må svare på anklager om seksuelle overgrep. Vi er fast besluttet på å leve opp til disse forpliktelsene, sa talsmannen.Offentliggjør beslutningIfølge Ecuadors utenriksminister vil beslutningen om WikiLeaks-grunnleggerens asylsøknad bli kunngjort torsdag klokken 13 norsk tid.Assange har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London siden 19. juni, etter at britisk høyesterett besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Der er han etterlyst og innkalt til avhør i forbindelse med anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.Dersom WikiLeaks-grunnleggeren får innvilget asyl i Ecuador, er det uklart om han får anledning til å forlate Storbritannia eller om han vil bli pågrepet i samme øyeblikk som han forlater ambassadebygningen.