Vurderer krisemøte om høye matpriser

Frankrike og USA vil om nødvendig kalle inn G20-landene til krisemøte om de høye prisene på hvete, mais og andre jordbruksprodukter.

Publisert 13. aug. 2012 kl. 12.31
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
Tørr maisavling. Foto: REUTERS/ John Sommers.

Det opplyser det franske landbruksdepartementet, som sier de to landene følger situasjonen nøye.Stiger prisene ytterligere, kan det bli aktuelt å innkalle til møte i G20s såkalte Rapid Response Forum, som ble opprettet i fjor. Forumet er del av et system for informasjon om markedene for jordbruksprodukter.Flere av G20-landene er allerede innstilt på å holde et krisemøte i slutten av september eller begynnelsen av oktober, ifølge avisa Financial Times.Kilder i G20 understreker at møtet «ikke er et tegn på panikk». Formålet er å unngå at viktige jordbruksland forsøker å takle situasjonen med tiltak som i stedet gjør vondt verre.Det var dette som skjedde i 2007 og 2008, da flere land innførte eksportrestriksjoner. Matkrisen ble den verste på 30 år, og det brøt ut opptøyer i flere titalls land i protest mot de høye prisene.Hovedårsaken til prisøkningen i sommer er den voldsomme tørken som har rammet deler av USA. Amerikanske maisbønder har mistet avlingene i områder på størrelse med Belgia og Luxembourg til sammen.Flere klimaforskere mener tørken kan ha sammenheng med den globale oppvarmingen, som ventes å føre til mindre nedbør i deler av Nord-Amerika. (©NTB)