Ap vurderer brudd med sosialistvenner

Arbeiderpartiet vurderer å bryte med sine gamle venner i Sosialistinternasjonalen.

Jens Stoltenberg. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
Politikk

Torsdag tapte svenske Mona Sahlin kampen om å bli ny generalsekretær i Sosialistinternasjonalen (SI). Hun var også kandidat for Det norske Arbeiderparti og andre medlemmer som ønsket omfattende reformer i organisasjonen. Arbeiderpartiet vil nå vurdere sitt medlemskap i organisasjonen som de var med på å vekke til live igjen i 1951.- Vi har ikke tatt endelig stilling, men kan ikke utelukke et alternativt nettverk, sier partisekretær Raymond Johansen til ABC Nyheter.Det er gjenvalget av chilenske Luis Ayala som utløser reaksjonen hos Arbeiderpartiet. Han har vært generalsekretær i 23 år, og fikk med stemmetallene 46-36 i går beholde jobben.SI kan føre sin historie tilbake helt til 1889, men siden arvtakeren ble vekket til live i 1951 har ingen av de tidligere partisekretærene hatt vervet i mer enn åtte år.Valget gjør en grunnleggende modernisering av organisasjonen vanskelig mener Arbeiderpartiet og de andre reformtilhengerne. Også de svenske Socialdemokraterna vil nå vurdere situasjonen etter at årets kongress avsluttes i morgen, skriver ABC Nyheter.- Fem små enkle irriterende stemmer fra å få til noe ikke mange trodde var mulig, sa Mona Sahlin til den svenske avisen Expressen etter avstemmingen.På årets kongress i Cape Town ble greske Giorgos Papandreou enstemmig gjenvalgt som president i SI. (©NTB)

Nyheter
Politikk