Ble varslet om svikt ett år før terroren

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble sommeren 2010 varslet av en ansatt i Departementenes servicesenter (DSS) om alvorlig sikkerhetssvikt i regjeringens datasystemer.

Jens Stoltenberg - Foto: Scanpix
Politikk

Sikkerhetssvikten ble avdekket allerede i 2007, og var ennå ikke blitt utbedret i 2010. Derfor ble Statsministerens kontor varslet, melder NRK.Manglene var så alvorlige at dokumentasjon om svikten ble sikkerhetsgradert.- Jeg dokumenterte en kultur der Fornyings- og administrasjonsdepartementet, på tross av øremerkede bevilgninger til sikkerhet, i liten grad omsatte disse til resultater. Samtidig ble det brukt mye energi på å tildekke faktiske forhold, slik at den reelle sikkerhetstilstanden ikke skulle bli kjent for tilsynsmyndigheter som Riksrevisjonen og for sikkerhetsledere i andre departementer, sier daværende stedfortredende sikkerhetsleder i DSS, Jorid Bodin.Aftenposten skrev om dette i desember 2010. Da direktøren i DSS fikk vite om varselet, fratok han Bodin arbeidsoppgaver. I dag jobber hun ikke lenger i DSS.Riksrevisjonen påpekte i 2006 og 2010 overfor Fornyings- og administrasjonsdepartementet at det ikke fantes beredskapsplaner for regjeringens datasystemer.Stoltenberg mener det er mest naturlig at fornyingsminister Rigmor Aasrud kommenterer saken. Hun sier det ikke er grunnlag for å beklage at varselet og kritikken ikke hadde fått større virkning på internkulturen da terrorangrepene skjedde. Aasrud forteller at DSS og FAD har fått mange nye medarbeidere for å endre på kulturen. Arbeidet pågår fortsatt, sier hun. (©NTB)

Nyheter
Politikk