Dette viser Italias økonomiske krise

Italias dype økonomiske krise skaper vanskelige dilemmaer for folk og myndigheter. Over 10 prosent mangler allerede arbeid, og nå truer nedleggingsspøkelset enda flere bedrifter.

Mario Monti. (AP Photo/Virginia Mayo)
Politikk

Stålverket ILVA i Taranto sør i Italia er et eksempel på utfordringene i den italienske økonomien. En gang var fabrikken en solskinnshistorie. Den skaffet tusenvis av arbeidsplasser i en fattig del av landet i oppgangstidene.Riktignok er verket fortsatt Europas største stålprodusent, men mangelen på oppgradering av det 50 år gamle anlegget, har gjort den til en miljøbombe.Eiergruppen Riva anklages for å ha påført naboene kreft og kroniske sykdommer gjennom utslipp. De har derfor fått kniven på strupen: Enten må eierne renske opp i utslippene fra bedriften, eller legge den ned.Arbeidsplasser Det betyr at opp til 20.000 arbeidsplasser er i fare, i en region hvor arbeidsløsheten allerede er svært høy. Myndighetene undersøker derfor om ILVA tross alt skal få fornyet sitt miljøsertifikat slik at driften kan fortsette.- Hvordan skal folk egentlig kunne leve her, spør den tidligere stålverksarbeideren Michele Fiorino i Tamburi. I denne nedslitte forstaden til Taranto er tallet på mennesker som dør før de har nådd forventet levealder opp til 70 prosent høyere enn gjennomsnittet for byen som helhet.Det giftige støvet fra fabrikkpipene ligger over bygninger og gater og gjør det umulig å sove med vinduet åpent.Mangler alternativer Forholdene i Tamburi og resten av Taranto-området kan stå som symbol på Italias langvarige tilbakegang fra posisjonen som industriell stormakt. Økonomien er i krise, arbeidsledigheten øker, og uroen sprer seg i den italienske befolkningen.- Historien om Taranto er ikke bare en historie om forurensning og jobber. Det er historien om et land som ikke har vært i stand til å skape et alternativ til sin gamle tungindustri, sier Andrea Colli, som er professor ved Bocconi-universitetet i Milano.- Det sier svært mye om de videre problemene i den italienske økonomien.Tusenvis av mennesker som tidligere hadde arbeidet i jordbruket, sikret seg trygge og relativt godt betalte jobber på fabrikken. Denne industrialiseringen var et framskritt for Italia etter krigen, men gjorde samtidig de sørlige delene av landet svært avhengig av noen få industrimastodonter.Frykten for å miste arbeidsplasser kan ha gjort at både arbeidsgivere, fagforeninger og lokale politikere så bort fra forurensningsproblemene.- Kvelende blanding Nyhetsbyrået Reuters stiller i dag diagnosen slik: En kvelende blanding av kortsynte politiske nødløsninger, dårlig oversikt og kronisk korrupsjon har gitt Italia den tregeste økonomiske utviklingen av alle land i eurosonen. Det siste tiåret har veksten ligget på under 1 prosent i året.Neste år skal italienerne velge ny nasjonalforsamling. Krisene i Taranto og på Sardinia er eksempler på de store utfordringene enhver ny regjering i Roma vil stå overfor, når den skal forsøke å gjenreise Italias økonomi. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv