H&M ber om økt lønn til arbeidere

Hennes & Mauritz ber myndighetene i Bangladesh øke lønningene til arbeiderne i landets klesindustri. - Positivt, men H&M må også betale mer, mener Changemaker.

Konsernsjef i Hennes & Mauritz, Karl-Johan Persson - Foto: Scanpix
Politikk

Tre millioner bangladeshere jobber i landets eksportrettede klesindustri, mange av dem på en minstelønn på 37 dollar, rundt 200 kroner, i måneden.Misnøye med den lave lønna har gitt grobunn for en rekke streiker i klesindustrien. I juni ble mange fabrikker, som blant annet leverer til H&M og Wal-Mart, stengt i over en uke på grunn av uroligheter, og over 100 arbeidere ble skadd i sammenstøt.ReagererOgså H&Ms sjefdirektør Karl-Johan Persson reagerer på de lave lønningene. Denne uken inspiserte han ifølge nyhetsbyrået AFP én av fabrikkene som leverer klær til kleskjeden.- Vi ønsker at arbeiderne skal behandles bra. Vi er et ansvarlig selskap, og de lave lønningene er en alvorlig bekymring, sier Persson, som også hadde møte med statsminister Sheikh Hasina onsdag.- Vi krever at myndighetene i Bangladesh øker minstelønna og vurderer en årlig gjennomgang av lønnsnivået, sier Persson.- H&M må betale merOrganisasjonen Changemaker, som i lang tid har jobbet for anstendige lønninger i tekstilindustrien, roser H&M for initiativet. Men leder Ingrid Aas Borge understreker at H&M, som er verdens nest største kleskjede, selv har et stort ansvar for at lønningene er så lave.- H&M kan ikke legge ansvaret på myndighetene i Bangladesh. Grunnen til at lønningene er så lave, er at selskaper som H&M betaler produsentene altfor lite, sier Borge til NTB.Hun mener det foregår et «kappløp mot bunnen» i den internasjonale tekstilindustrien, der produsentene blir presset til å underby hverandre for å sikre seg kontrakter. Det fører også til at lønningene blir presset nedover.- H&M må betale en anstendig pris for varene. Det grunnleggende urettferdige er at selskapet tjener drøyt på å betale altfor lite til klesprodusentene, sier Borge.H&M fikk et overskudd på over 7 milliarder svenske kroner i andre kvartal i år. Styrelederen i Hennes & Mauritz, Stefan Persson, er Sveriges rikeste mann med en formue på 146 milliarder kroner.Avviser kravOgså bangladeshiske fabrikkeiere og underleverandører spiller ballen tilbake til H&M og de andre kleskjedene. De avviser kravet fra H&M om å heve minstelønnen og sier de sliter med lave priser på varene de selger som følge av at konkurransen om kontraktene med kleskjedene er hard.I tillegg har minimumslønningene har økt med 80 prosent på to år, og en ytterligere økning vil true fabrikkenes eksistens, fremholder de.H&M kjøpte klær fra fabrikkene i Bangladesh for 1,5 milliarder dollar i fjor, noe som gjør selskapet til den største europeiske kjøperen i landet.UklartPå spørsmål om H&M vil insistere på høyere lønninger, svarer Persson at selskapet ønsker «et langvarig forhold til leverandørene».- Men vi ønsker også at arbeiderne skal få en rettferdig lønn, sier han.Det er imidlertid uklart om H&M vil gå med på å betale fabrikkene mer for kontraktene for å sikre arbeiderne høyere lønn.Ifølge organisasjonen Clean Clothes Campaign trenger en bangladeshisk arbeider i snitt 130 dollar i måneden for å dekke månedlige utgifter. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv